2011 m. liepos 14 d., ketvirtadienis

Kas ką skaito: Eglė

Paskutinį kartą Infotekoje su Egle ne tik kalbėjau apie jos darbą, bet paklausiau ir apie jos skaitymo įpročius. Priešingai nusistovėjusiai nuomonei, nebūtinai bibliotekininkai daug skaito. Visą dieną praleidus tarp knygų ir žmonių, namuose norisi ir kitokia veikla užsiimti. Taigi, Eglė daugiausia skaito atostogų metu. Mums susitikus ji kaip tik buvo grįžusi iš Nidos, kur perskaitė krūvą įdomių knygų. Per atostogas Eglė užeina į vietinę biblioteką ir išsirenka 7-8 knygas*. Šįkart „į temą“ perskaitė Thomo Manno biografiją (rašytojas pats atostogaudavo Nidoje), Marijos Antuanetės ir Mata Hari biografijas. Abi jos kalėjime laukė mirties nuosprendžio. Sudomino ir poetės, žurnalistės Claire Goll memuarai. Knygos autorė supažindina skaitytojus su savo draugais – Rilke, Picasso, Dali, Joyce, Majakovskiu ir kitais. Namuose laukia nauji tomai. Vienas jų – apie rusų kilmės vokiečių dailininkę Marianą Veriovkiną – „ekspresionizmo raitelę“ – Kauno gubernatoriaus dukrą. Įdomiausia, kad apie šią dailininkę kalbėjo ir Claire Goll savo memuaruose. Tuo ir žavi knygos apie tikrus žmones – jose likimai susijungia netikėčiausiais rakursais.

Paprastai Eglė skaito „blokais“. Va, dabar biografijų fazė. Puikus atradimas – lietuvių žymūs žmonės. Pvz. Oginskių, Riomerių dinastijos. Neseniai perskaitė daug Murakamio ir Irvingo knygų – kad suprastų, kodėl jie tokie populiarūs dabar. Jos pasirinkimą nulemia daug skaitančių draugų rekomendacijos ar pokalbiuose nugirstos ir sudominusios užuominos. Dar geras patarėjas – „Šiaurės Atėnai“ (Šatėnai), kur galima labai naudingai pasirankioti premijuotų knygų arba paskaityti profesionalių recenzijų. Gaila, kad aštriadantis Castor& Pollux’as buvo išguitas iš recenzentų gildijos. Yra knygų, kurios Eglę „susiranda“ pačios,kaip Yalomo terapija ar J. Brodskio proza.

*Šitą išgirdęs iškart pagalvojau apie eknygas. Vienas pagrindinių eknygų pranašumų, anot jų propaguotojų, yra tas, kad gali kiek tik nori knygų pasiimti į kelionę. Bet va kaip galima ir be eknygų išsiversti – nukeliauji į pajūrį ir išsirenki knygas iš bibliotekos. Pats vaikas būdamas taip darydavau Šventojoje ar močiutės kaime.


1 komentaras: