2011 m. spalio 4 d., antradienis

Apie Vilnių

Šalia lovos ilsisi dvi knygos apie Vilnių. Laimono Briedžio "Vilnius: City of Strangers" ir Architektūros fondo išleista "Vilnius 1900-2005". Kažkodėl jaučiu troškulį žinioms apie Vilnių, noriu išgirsti nežinomų istorijų, išsiaiškinti faktus. Vis tik Laimono Briedžio knyga labai sunkiai skaitosi,  autorius vartoja gana nerangią kalbą. Šioje knygoje miesto istorija sudaryta iš keliautojų įspūdžių, jų laiškų ir dienoraščių; "City of Strangers" labiau istorinis dokumentas nei negrožinė literatūra. Įdomu, kad Briedžio knygoje baroko Vilnius apibūdinamas kaip niūrus ir atsilikęs laukinių kraštas, o Silva rerum, kur veiksmas vyksta tuo pačiu metu, miestas nupasakotas žymiai pozityviau. 

Architektūros fondo išleistame gide nufotografuoti visi įdomesni statiniai, pastatyti per paskutinį amžių mūsų sostinėje. Be galo informatyvi ir įdomi knygutė. Iš jos man labiausiai įstrigo, kad dauguma daugiabučių, pastatytų iki karo, - taip vadinami nuomojamieji daugiabučiai - buvo statyti turčių, pirklių ir kitų verslininkų. Jų tikslas buvo uždirbti kuo daugiau pinigų. Lygiai taip pat yra ir dabar su visokiais Perkūnkiemiais. Bet esminis skirtumas - anų laikų biznieriai žymiai labiau vertino estetiką, dizainą ir architektūrą. Bent jau išlikę ir knygoje aprašyti pastatai pasižymi išskirtiniais fasadais, įdomiomis architektūros detalėmis ir gana patogiais išplanavimais. Pavyzdys - penkių namų kompleksas Pamėnkalnio gatvėje (nuotr.). Dabar jie gana neišvaizdūs, nes akių lygyje parduotuvės uždarytos, o aukščiau trupa sienos, bet vis tiek matosi architekto noras net ir nuomojamuosius daugiabučius papuošti, išskirti juos iš kitų. Panašių pavyzdžių yra ir daugiau knygelėje. 

Kitas man labai patikęs dalykas iš to gido - gana nešališkas sovietmečio architektūros aprašymas. Taip, turime chruščiovkes ir kitus grožius, bet turime ir tikrai nuostabių pastatų, kaip mano vienas mėgstamiausių Vilniaus statinys Salomėjos Nėries gimnazija ar įspūdingasis Operos teatras.

1 komentaras:

  1. Iš kronikų apie Lazdynus
    http://www.youtube.com/watch?v=XVy5Uar0wKM
    viso žiūrėt neverta, bet tikrai yra įdomių vietų :)

    AtsakytiPanaikinti