2011 m. rugsėjo 22 d., ketvirtadienis

Man Booker prize

Britanijos spauda vos ne kasdien parašo po pranešimą, Lietuvos knygų blogeriai taip pat nerimsta ir net Šiaurės Atėnuose bei Literatūroje ir mene mačiau įdėtas žinutes. Rugsėjis - tai laikas, kada knygomanai visame pasaulyje kalba ir skaito Man Booker prize knygas. Iš šių metų longlist'o perskaičiau Alano "The Stranger's Child", kuris pelnytai nepateko į shortlist'ą. Iš shortlist'o nieko dar neskaičiau, bet labai mėgstu Julian Barnes ir traukia "Half Blood Blues" dėl savo viršelio. 


Paskutinius keletą metų visada pirkdavau shortlist'o šešetuką, nes yra tokia kompanija, kuri pasiūlo puikią kainą. Pasidalinu ir su blogo skaitytojais, nes net lietuviškais pinigais kaina nesikandžioja, tad jau užsisakiau ir laukiu paketo. Kol gyvenau Londone, tas knygas, kurios nedomino, iškeisdavau knygyne į ką nors patrauklesnio. Tokiu būdu už £25 gaudavau apie 9 knygas. (Žinau, kad gal ir nesąžininga, bet ką padarysi, kai knygomanija sergi.) (Gaila, kad Lietuvoje knygų knygynai nekeičia:)


Šiaurės Londone yra toks nepriklausomas knygynas, kuris visada sugalvoja kokių įdomių akcijų. Jau kelis metus iš eilės jie transliuoja pas save Man Booker apdovanojimų ceremoniją (taip, tai tas pats kas Oskarai, BBC 24Hours transliuoja tiesiogiai). Bet prieš tai į knygyną susirenka skaitytojai, kurie perskaitė visas šešias knygas, išdiskutuoja, pasivaišina vynu, nusprendžia kas už ką serga ir tada žiūri ceremoniją - kaip kokią Euroviziją:). Kadangi knygos brangios ir ne visi žino apie tą kompaniją, kur minėjau, tai knygynas siūlo žmonėms už £25 mokestį pasiskolinti tas knygas, o po ceremonijos vieną pasilikti (tokia kaip biblioteka); arba gali keli draugai susimesti ir tada gauti nuolaidą. Tikra bendruomenės dvasia! O vakarėlis spalio 18-ą (ceremonijos data) būna labai linksmas!:)


P.S. Ne apie knygas. Pastarąsias kelias savaites esu apsėstas E.Grieg "Peer Gynt", ypač "In the Hall of Mountain King". Norėjau parekomenduoti tiems, kas nežino, arba priminti tiems, kas pamiršo.

6 komentarai:

  1. Labas,

    ar esi skaitęs šių metų Booker savininko Julian Barnes "The Sense Of An Ending"?

    g.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labas,
    Ne, dar nespėjau. Bet skaičiau Arthur&George to paties rašytojo - labai patiko. Manau, kad jis vertas apdovanonimo.

    AtsakytiPanaikinti
  3. o iš tų lietuviškai išleistų skaitei ką nors?

    galvoju, reikės pamėgint :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Va taip buna kai atbulai skaitai! :) Gal galima mineto knyguno pavadinima? Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Galima!:)
    The Big Green Bookshop
    Unit 1, Brampton Park Road
    Wood Green
    London
    N22 6BG

    AtsakytiPanaikinti
  6. Wow! Taigi visai šalia namų!!! Eisiu ieškot, o kitamet gal net sudalyvaut Bookerio maratone! Labai ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti