2011 m. balandžio 26 d., antradienis

Knygų Priedai

Kalbant apie angliškus laikraščius, mano vienas mėgstamiausių dalykų – literatūriniai priedai savaitgaliais. Nusiperki The Guardian šeštadienį, pusdienį praleidi jį skaitydamas, o desertui The Review lieka. Ne tik knygų recenzijos, bet interviu su rašytojais, knygų verslo naujienos, pardavimo dešimtukai ir t.t. Visada ypač laukdavau Top 10, kur redaktorius parinkdavo dešimt knygų pagal temą, pavyzdziui, pabaisos, varpai, vyras rašo moters asmeniu ir pan. 

Lietuvoje dienraščiai mieliau leidžia televizijos priedus savaitgaliais (ar skaitytojai mieliau skaito apie žvaigždes?), bet ir čia ne viskas taip blogai. „Veidas“ vis kokią knygą kas savaitę aprašo ar ištrauką išspausdina, „Vilniaus dienoje“ mačiau buvo kelios knygos apžvelgtos. Aišku, yra specializuoti kultūriniai laikraščiai, bet jie man atrodo per rimti ir sunkūs (labiau New York Review of Books nei The Independent Arts&Books). Suprantu, kad pinigų iš to neuždirba, tai niekas ir nekuria specialaus priedo. Bet gal galėtų Leidėjų asociacija ar turtingesni leidėjai pafinansuoti, jaunatviška komanda suburti ir parašyti apie knygas įdomiai, inteligentiškai, bet nebūtinai rimtai ir ilgais straipsniais. 

1 komentaras:

  1. Aš visada pavydėdau užsieniečiams, kad jų šaly prie laikraščių būna knygyniai priedai :) Labai norėčiau to Lietuvoje, tarkim kartu su šeštadienio laikraščio krūva, paskaityti naujų knygų recenzijas, atsiliepimus, interviu ir pan. Vis viliuosi, kad kadanors tai turėsime

    AtsakytiPanaikinti